فرش مورد نظر خود را از ميان مجموعه فرش‌هاي آنان انتخاب كنيد. نظرات مشورتي فروشندگان خبره فرش را قبول كنيد، ولي هيچگاه به طور مطلق تسليم سليقه و نظر آنها نشويد. فرشي را انتخاب كنيد كه مناسب با احتياج و مطابق با بودجه و باب سليقه شما باشد. در موقع خريد بدون رودربايستي و ملاحظه‌كاري از فروشنده بخواهيد تمام فرش‌هايي كه در فرم و اندازه دلخواه شما است نشان بدهد يا اصطلاحاً ورق بزند تا از ميان آنها بتوانيد چند تخته فرش را كه بيشتر به سليقه و نظر شما نزديك است، انتخاب كنيد. سعي كنيد از مؤسساتي فرش بخريد كه آزادي عمل و نيز امتحان فرش‌هاي انتخاب‌شده را براي شما بدون هيچگونه الزا ...

فرش مورد نظر خود را از ميان مجموعه فرش‌هاي آنان انتخاب كنيد. نظرات مشورتي فروشندگان خبره فرش را قبول كنيد، ولي هيچگاه به طور مطلق تسليم سليقه و نظر آنها نشويد. فرشي را انتخاب كنيد كه مناسب با احتياج و مطابق با بودجه و باب سليقه شما باشد. در موقع خريد بدون رودربايستي و ملاحظه‌كاري از فروشنده بخواهيد تمام فرش‌هايي كه در فرم و اندازه دلخواه شما است نشان بدهد يا اصطلاحاً ورق بزند تا از ميان آنها بتوانيد چند تخته فرش را كه بيشتر به سليقه و نظر شما نزديك است، انتخاب كنيد. سعي كنيد از مؤسساتي فرش بخريد كه آزادي عمل و نيز امتحان فرش‌هاي انتخاب‌شده را براي شما بدون هيچگونه الزام خريداري فراهم می‌آورد و فرش‌هاي مطلوب شما را به منزل بياورد.


بررسي فرش از لحاظ طرح و اندازه

براي خريد فرش به اندازه‌هاي آن نيز بايد توجه كرد. از چند سانتي‌متر اختلاف در ابعاد فرش در قسمت‌هاي بالا و پايين كه اصولاً از مشخصات فرش دستباف مي‌باشد، مي‌توان چشم‌پوشي كرد؛ ولي بيشتر از اين حدود بالاخص در قاليچه‌هاي كوچك عيب فرش به شمار مي‌رود. با تا كردن فرش از قسمت ميان و روي هم قرار دادن اين دو قسمت، مي‌توان تقارن طرح را نسبت به محورهايي كه از مركز فرش مي‌گذرند، تشخيص داد. اين عمل را مي‌توان به وسيله متر يا خط‌كش مدرج نيز انجام داد و فاصله نقاط مختلف فرش را نسبت به يكديگر سنجيد. تقارن رنگ نيز در اشكال بافته‌شده در فرش را مورد توجه قرار دهيد و همچنين دقت كنيد كه موتيف‌ها و اشكال طرح در متن فرش ناتمام گذارده نشده باشد و هر خط و شاخه‌اي، شكل و امتداد طبيعي خود را داشته باشد و ناگهان در ميان طرح، قطع و ناپديد نشده باشد.


مطالعه فرش در نور طبيعي و توجه به رنگ و اطمينان از ثبوت رنگ‌هاي آن

فرش را بايد از زواياي مختلف و در نور طبيعي مورد مطالعه قرار داد. رنگ فرش در جهت خواب آن تيره‌تر از رنگ آن در جهت عكس خواب فرش به نظر مي‌رسد؛ در نتيجه خطوط طرح در جهت عكس خواب به نحو مشخص‌تري ديده مي‌شود. همچنين بايد رنگ فرش در تمام سطح آن يكنواخت باشد و مخصوصاً در فرش‌هاي كف ساده، دورنگي و اختلالات رنگ ديده نشود. لذا رنگ فرش به اندازه كافي غني و كامل باشد و قسمت انتهايي پرز با رنگ سطح فرش اختلاف نداشته باشد؛ چون اين اختلاف نمودار آن است كه فرش با رنگ‌هاي جوهري رنگ شده است. با ماليدن تكه پارچه مرطوب بر روي قسمت‌هاي رنگ‌دار مشكوك مي‌توانيد از ثبوت رنگ‌هاي فرش اطمينان حاصل كنيد.


بررسي كيفيت پرزهاي فرش

فرش را از نظر كيفيت پرزهاي آن نيز بايد مورد بررسي قرار داد. پرز فرش بايد بادوام، درخشان و انعطاف‌پذير باشد. فرش‌هاي با پرز نرم نسبت به فرش‌هاي با پرز ضخيم دوام كمتري دارند و همچنين تمايل بيشتري به جذب گرد و خاك داشته و مانند فرش‌هاي با پرز خشن نيز تميز نمي‌شوند.

 

مطالعه پشت فرش از لحاظ نحوة تراكم و كوبيدگي پودها و يكنواختي طرح

شايد مهم‌ترين عاملي كه در انتخاب فرش بايد مورد توجه قرار گيرد، بافت آن است. براي بررسي چگونگي بافت فرش بهتر است آن را از قسمت پشت مورد مطالعه قرار دهيد؛ چون در پشت فرش كيفيت بافت مشخص‌تر است. با مطالعه پشت فرش به بسياري از نكات آگاهي خواهيد يافت كه با بررسي رويه فرش امكان آن ميسر نيست؛ از قبيل تعداد گره‌ها، نحوه تراكم و كوبيدگي پودها و همچنين يكنواختي طرح، شمارش دقيق گره‌ها در واحد سطح را به كمك ذره‌بيني كه به يك قاب مدرج به واحدهاي اندازه‌گيري (سانتي‌متر ـ اينچ) متصل شده است، مي‌توان انجام داد. با اين وسيله تعداد گره‌ها را در عرض و طول يك قاب جداگانه بشماريد و در يكديگر ضرب نماييد تا تعداد گره‌هاي موجود در واحد سطح فرش به دست آيد. ولي در اين كار نهايت دقت بايد معمول شود؛ چه اختلاف شمارش يك يا دو گره نتايج بسيار غلطي را در محاسبه كلي ارائه خواهد داد. براي صحت بيشتر محاسبه بهتر است شمارش گره‌ها را در چند نقطه مختلف فرش انجام داد و معدل آنها را ملاك محاسبه قرار دهيد (تراكم قسمت‌هاي پايين فرش معمولاً بيشتر از قسمت‌هاي بالايي آن است). در مورد بافت فرش توجه داشته باشيد كه پود فرش‌هاي يك پوده هيچگاه به چشم نمي‌خورد و فقط در فرش‌هاي دو پوده و بيشتر است كه بعضاً در پشت فرش امتداد پودها ديده مي‌شوند و هرگاه رديف‌هاي بافته‌شده بهتر كوبيده شده باشند، پودها كمتر ديده مي‌شوند.

بررسي فرش از لحاظ پوسيدگي و همچنين رفوشدگي

 با ملاحظه پشت فرش، قسمت‌هايي را كه بافت ناجور داشته يا احتمالاً پوسيده يا رفو شده باشند، بهتر مي‌توان تشخيص داد. قسمت‌هاي رفوشده معمولاً زبرتر و محكم‌تر از ديگر نقاط فرش است و با كمي دقت، علائم سوزن‌خوردگي را در آن مي‌توان مشاهده كرد. به علاوه با تا كردن فرش در سمت‌هاي مشكوك به پوسيدگي، صداي خفيف و مخصوص شكستگي احساس خواهد شد. در موقع بررسي پرزهاي فرش توجه داشته باشيد ارتفاع پرز معيار ظرافت فرش نيست. براي كنترل كيفيت پرزهاي فرش و چگونگي پرداخت آنها، بايد پرزها را با دست مالش داد. در قسمت‌هاي مختلف ارتفاع پرزها بايد به يك اندازه بوده و نبايد اثری از تموج در آنها باشد. يكي از دلايل نامنظم بودن پرزها علاوه بر پرداخت ناجور و نامنظم شست‌وشوي خشن الياف فرش است.


خريد از تجارت‌خانه‌هاي معتبر كه فرش خريداري شده را ضمانت مي‌كنند

در مورد مكان خريداري فرش بايد گفت كه هيچگاه فرش را از افراد نامشخص و مشكوك خريداري ننماييد. براي از دست ندادن نقدينه خود و جلوگيري از گرفتاري‌هاي بعدي، منطقي‌تر است حتي با قيمت‌هاي بالاتر فرش را از تجارت‌خانه‌هاي معتبر و با سابقه و شهرت خوب يا از فروشندگان مجاز و سيار اين مؤسسات خريداري كنيد. به هنگام خريد فرش حتماً ورقه خريد و ضمانت‌نامه‌اي كه حاوي تمام مشخصات فرش است، از فروشنده درخواست كنيد. اين مدارك در موقع خريد و فروش بعدي، سرقت، بيمه و حمل و نقل فرش بسيار مفيد واقع خواهد شد. در ضمانت‌نامه فرش‌هاي قديمي و آنتيك علاوه بر مشخصات معمولي، بايد سال بافت و حتي‌المقدور شجره‌نامه فرش مندرج باشد.


هماهنگي با دكوراسيون منزل

رعايت برخي اصول در انتخاب فرش و دكوراسيون، علاوه بر آنكه نشانگر ذوق و سليقه خريدار است، در دوام و پاكيزگي و نمود هرچه بيشتر فرش نيز تأثير انكارناپذيري دارد. در اين ارتباط بايد عوامل رنگ، بافت و طرح فرش را مورد توجه قرار داد. به عنوان مثال فرش‌هاي كم‌دوام، ظريف، ابريشمي، قديمي و عتيقه يا زمينه روشن را نبايد در اطاق نشيمن، نهارخوري و اطاق‌هاي كودكان قرار داد. محل‌هاي مناسب براي اين‌گونه فرش‌ها معمولاً اطاق‌هاي پذيرايي، خواب، كتابخانه و به طور كلي مكان‌هاي كم رفت و آمد مي‌باشد. فرش اطاق نهارخوري بايد به اندازه‌اي باشد كه پايه‌هاي صندلي‌هاي مستقر در اطراف ميزنهارخوري كاملاً بر روي آن قرار گيرد. به عبارت ديگر، ابعاد فرش بايد از هر طرف حداقل 60 تا 70 سانتي‌متر بزرگ‌تر از اندازه‌هاي ميز نهارخوري باشد. در سالن‌هاي پذيرايي فرش مقابل مبل‌ها و كاناپه را به اندازه‌اي انتخاب مي‌كنند كه ضمن پوشش مساحت مورد نظر، مقداري از سطح آن نيز زير پايه‌هاي مبل‌ها و كاناپه قرار گيرد. توصيه‌اي ديگر در اين مورد داريم و آن اين است كه هيچگاه مساحت مقابل كاناپه و مبل‌ها را با يك جفت قاليچه مفروش ننماييد كه از نقطه نظر زيبايي تأثير نامطلوب و ناخوشايندي دارد. به جاي مفروش نمودن اطاق خواب با يك تخته فرش بزرگ كه اجباراً قسمت‌هايي از آن زير تخت خواب مي‌رود، توصيه مي‌شود از چند تخته قاليچه كوچك و پاتختي، ترجيحاً به رنگ‌هاي روشن، استفاده شود. عامل طرح در انتخاب فرش براي مكان‌هاي مورد نظر نيز از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.

به عنوان چند اصل كلي مي‌توان گفت كه در منازل و محل‌هايي كه با مبلمان استيل و تزئين‌شده باشند، طرح‌هاي گلدار و همچنين فرش‌هايي با طرح‌هاي هندسي و در آپارتمان‌ها و ساختمان‌هايي كه مبلمان آنها از نوع مدرن است، فرش‌هايي با طرح‌هاي هندسي و شاخه شكسته، جلوه و زيبايي بيشتري دارند. فرش‌هاي ترنج‌دار در سالن‌هاي پذيرايي و در محل‌هايي كه نقش ترنج آن در معرض ديد كامل باشد و قالي‌هاي با نقش سرتاسري يا خنثي در سالن‌هاي نهارخوري و پذيرايي و نشيمن و كتابخانه، منظره بهتري دارند.

 

تاريخ انتشار مطلب: یکشنبه, 26 بهمن 1399

نظر خود را بنویسید
Server Error
500
Server Error